E-paperdisplays

E-paper is een technologie waarbij elke pixel op het scherm aan of uit staat. Om deze status vast te houden is geen stroom nodig, en het wisselen van informatie op het scherm verbruikt slechts een (kleine) hoeveelheid energie. Een bekende toepassing van e-paper is bijvoorbeeld de e-reader. Maar e-paper kan ook de papieren haltevertrekstaat (overzicht van vertrekrijden van de bussen) vervangen. We verbruiken dan minder papier en minder plastic. Bovendien reduceren we de CO2-uitstoot, omdat we de vertrekstaten niet meer ter plekke hoeven te verwisselen. De displays hebben een dubbel scherm en worden gevoed door een zonnepaneel op de paal. De energie die het display gebruikt wordt dus ook nog eens milieuvriendelijk opgewekt.

Duurzaam dus. Maar ook veel prettiger voor de reiziger, omdat er méér en andere informatie gegeven kan worden. Oók aan visueel beperkte reizigers, via text-to-speech. Kortom, een prima vervanging voor de traditionele vertrekstaat!

Het project

We plaatsen een e-paperdisplay bij drie verschillende haltes op de Groene lijn:

  • Nassaupark (Lisse)
  • Gemeentehuis (Katwijk)
  • Boerenburg (Noordwijk)

Het onderzoek

Samen met FIS, de leverancier van de displays, onderzoeken we alle relevante mogelijkheden. Behalve de statische reisinformatie kunnen we bijvoorbeeld ook andere informatie geven, zoals een druktemeting of -voorspelling. Maar ook informatie die op een bepaald deel van de dag het meest relevant is voor een groep reizigers. Voor forensen is dat aansluitinformatie op stations; voor reizigers in de daluren is dat recreatieve informatie. Bij het onderzoek naar de informatiebehoefte hebben we natuurlijk de hulp van reizigers zelf nodig. Wat vind je van het huidige informatieaanbod, wat wil je nog meer weten, hoe ervaar je displays? Heb je suggesties, laat ze ons weten!

Planning 2021

Eerste kwartaal 2021: plaatsing eerste e-paperdisplays

De voordelen

  • Het papierverbruik wordt teruggedrongen.
  • Het gebruik van plastic wordt teruggedrongen.
  • De CO2-uitstoot wordt gereduceerd.
  • De energie wordt milieuvriendelijk opgewekt (zonnepanelen).
  • Reizigers krijgen meer relevante informatie.
  • De informatie is ook beschikbaar voor visueel beperkte reizigers (text-to-speech).

Vragen?

Kijk voor antwoorden op de meest gestelde vragen op onze Q&A pagina!